Zboží

Kajenský pepř jako hodně výrazné koření i přírodní lék

Kajenský pepř je spíše slovní hříčkou. Nejde totiž o pepř, ale o druh chilli z rostliny Capsium annuum. Právě tato rostlina je mezi různými odrůdami chilli papriček tou nejvíce pěstovanou odrůdou. Jméno Cayenna pochází z názvu Francouzské Guyany, i když na první pohled je velmi těžké hledat spojitost. Kajenské papričky jsou tenké a podlouhlé a mají délku asi 10 cm.

Jde o velice zajímavý produkt z hlediska komerčního využití. Asi 80 % světové produkce je ve Spojených státech, kde je tato chilli paprička žádaná jak do domácnosti, tak k průmyslovému zpracování k výrobě pikantních omáček.

cayenne-pepper

Používání kajenského pepře jako přírodního prostředku pomáhajícímu lidskému zdraví je známo už od starého Řecka. Byl využívaný i ve staré Číně.

Kajenský pepř https://www.nakliceno.cz/blog-o-zdrave-vyzive/kajensky-pepr-vas-spolehlive-rozehreje/ stimuluje krevní oběh a velice významným způsobem podporuje trávení. Má také příznivý účinek na pocení a regulaci tělesné teploty. To z něj dělá prostředek vhodný v období nachlazení. Díky obsaženému kapsaicinu je také považovaný za protizánětlivý prostředek a jeho další vlastností je schopnost tlumit bolest hlavy, zubů a svalů. Na zuby se aplikuje tak, že se na bolestivé místo přiloží tampon namočený v roztoku připraveném z horké vody a kajenského pepře.

Za zmínku stojí i složení. Papričky obsahují vlákninu a vitamín A a C. Z minerálních látek je to sodík, draslík, vápník, železo a hořčík.

cayenne-pepper1

V kuchyni se toto koření používá po celém světě. Známá je velice ostrá polévka z Louisiany, nebo asijská jídla, hlavně z thajské kuchyně. Oblíbeným kořením je i v mexické kuchyni, která si v pikantních jídlech libuje, a zvláště pro přípravu fazolí je to nezbytná přísada. Mleté papričky se užívají také k okořenění a barvení sýrů, vajec a grilovaného masa.

Zajímavost: Pikantnost (pálivost) je chuťová vlastnost, která je dokonce měřená. Pro určení stupně pálivosti se používá stupnice Scoville. A jde o měření pomoci reakce pokožky s ohledem na dráždivé látky obsažené v těchto plodech. Kajenský pepř se umisťuje dlouhodobě asi ve středu této měřící stupnice s hodnotami 30000 SHU. Šampionem v této kategorii je chilli s naměřenou hodnotou 1067286 SHU.